INSCRIE-TE IN CLUB !!!

INSCRIE-TE  IN  CLUB !!!

***************************************

***************************************

21 decembrie 2009

Studiul armelor




Armele albe sunt considerate în general arme letale. Legislaţia este puţin mai specială cu privire la ele în sensul că este legal să le deţii, dar ilegal să le porţi sau foloseşti. Procurarea de arme albe nu necesită un permis special însă utilizarea lor în public se pedepseşte similar cu utilizarea unei arme de foc neletale. La arme albe nu intră numai cuţitele speciale sau cuţitele de peste 10 cm, ci orice tip de armă care ar putea provoca răni grave precum : sişurile, cuţitele de vânătoare, de bucătărie, boxurile, bastoanele, bâtele de baseball, etc.
Cuţitul este prin excelenţă o armă emoţională. Este silenţios, uşor de obţinut şi de transportat şi, pe deasupra, are un mare potenţial de a ucide. Folosirea cuţitului conferă acestui gen de agresiuni un statut aparte. Unul dintre motive este că, din cauza unor resorturi psihologice încă nu îndeajuns de bine înţelese, cuţitul inspiră teamă. De multe ori, victima este terorizată chiar şi numai la vederea acestei arme.
Esenţa artelor marţiale este lupta cu mâinile goale (neînarmate) împotriva oricărui gen de agresiuni. Lupta cu armele nu poate fi înţeleasă şi însuşită dacă nu înveţi mai întâi să-ţi cunoşti şi să-ţi stăpâneşti trupul, armele fiind considerate o prelungire a braţelor.

Fiecare ţară şi-a făurit propria tehnică de luptă şi, prin încercări şi greşeli, a reuşit să o perfecţioneze.
În general când vorbim de Arte Marţiale vorbim despre tehnicile de luptă asiatice.
Rolul artelor marţiale în viaţa oamenilor a fost acela de a ocroti viaţa, proprietatea şi familia celui care le practica, în acest scop ele suferind transformări majore şi astfel, din aplicaţii practice ale filozofiilor orientale ele s-au transformat în metode eficace de a ucide, răni sau imobiliza eventualii agresori cu mâinile goale sau înarmate. Astfel practicantul de arte marţiale devine mai puternic, mai sigur şi nu în ultimul rând un om mai bun şi un mai fin observator al vieţii în general.
Dacă ar fi să facem o paralelă între studiile marţiale ale popoarelor asiatice am descoperi că există o mulţime de stiluri care pun accent pe cuţit în cadrul tehnicilor de autoapărare. Astfel se pot evidenţia câteva stiluri mai bine cunoscute:
- stiluri japoneze > Tanto-Jitsu, Aikijutsu, Ninjutsu, Jujutsu;
- stiluri chinezeşti > Wing Chun Kung Fu;
- stiluri vietnameze > Vovinam Viet Vo Dao
- stiluri chino-vietnameze > Qwan Ki Do;
- stiluri coreene > Hapkido, Tang Soo Do;
- stiluri indiene > Kalaripayit;
- stiluri malaieziene > Penchak Silat;
- stiluri filipineze > Kali-Eskrima-Arnis.

Studiul armelor în Vovinam Viet Vo Dao

Vovinam Viet Vo Dao este un stil de artă marţială vietnameză tradiţională care se practică atât cu arme cât si fără acestea. Se bazează pe principiul armoniei între moale şi dur şi include atât antrenarea întregului corp cât şi a psihicului. Are o arie largă de tehnici, incluzând tehnici de cot, genunchi, luptă tradiţională care se dezvoltă şi în practica la sol, tehnici ofensive de picior extrem de spectaculoase şi o gamă largă de arme, din care enumerăm: cuţit, sabie, baston, rigla, halebardă, baionetă, palos, evantai, umbrelă şi multe alte arme tăioase de diverse dimensiuni. Pentru antrenamentul cu arme este necesar un nivel de concentrare mai mare decât în mod obişnuit datorită tehnicilor complexe de mânuire, atac şi apărare care pot fi executate cu acestea, studenţii mai avansaţi învăţând să combine tehnicile, să lucreze Quyen (Kata în japoneză) dar şi să se apere într-un mod eficient împotriva unui adeversar înarmat, consolidandu-si tehnicile si reflexele prin Song Luyen (lupta regizata).
Studiul armelor în Vovinam necesită un antrenament complex şi îndelungat, armele fiind considerate o extensie a braţelor şi astfel manipularea lor va trebui să fie fluidă, dinamică şi precisă.