Fiecare dintre celulele corpului este afectata de calitatea respiratiei dvs. Atunci cand sunteti activ, vi se face foame. Celulele organismului reactioneaza similar: cu cat lucreaza mai mult, cu atat au nevoie de mai multa hrana. In timpul lucrului au loc reactii de oxidare, in decursul carora se genereaza scantei electrice si, astfel, curentii electrici sunt trimisi prin tot corpul. Textele orientale descriu acest proces ca stand la baza ki-ului. Produsul final, sau reziduul oxidarii, este bioxidul de carbon. Pentru ca sa aveti idee despre modul de desfasurare a acestui proces, imaginati-va un foc arzand si pe dvs. aruncand cenusa. Tot asa cum un foc nu poate arde fara oxigen, la fel celulele corpului nu pot consuma elementele nutritive fara oxidare. Cand scanteia ki-ului activeaza energia potentiala sau stocata in fiecare celula, trupul este capabil sa se miste si sa ramana cald, intrucat o treime din energia produsa este folosita pentru desfasurarea unor actiuni, iar celelalte doua treimi se transforma in energie termica.
Atunci cand sunteti angajat intr-o activitate fizica, in corp se genereaza mai mult carbon si se elibereaza mai mult hidrogen, ceea ce duce la accelerarea proceselor din centrul respirator; inspirand si expirand rapid, tineti pasul cu solicitarile de energie. Daca, pe durata activitatii fizice, va opriti respiratia, retineti un exces de bioxid de carbon care se raspandeste in tot organismul.
Ori de cate ori va tineti respiratia, se acumuleaza bioxid de carbon, ceea ce determina producerea de contractii in diferite parti ale corpului datorita actiunii nervilor vasoconstrictori, constituind astfel o frana pentru intregul organism. Pentru un nivel de energie care sa asigure o functionare lina, ki-ul din interiorul trupului trebuie sa receptioneze un flux constant de oxigen, bioxid de carbon, sange si limfa. Respiratia neregulata face ca trupul sa sufere niste incetiniri si activari repetate care, cu timpul, duc la micsorarea considerabila a ki-ului.
Invers, atunci cand respiratia lina si ritmica devine o obisnuinta, ea genereaza un nivel ridicat al energiei si vitalitatii, usurand relaxarea profunda si somnul adanc. Acest tip de respiratie ajuta, de asemenea, digestia si excretia si va reintinereste intregul organism.
Trebuie stiut ca organismul uman este alcatuit din diferite feluri de celule: osoase, musculare, glandulare, nervoase, sanguine sau cerebrale. Toate acestea trebuie sa aiba in permanenta cantitatile corespunzatoare de hrana, altfel nu vor supravietui.
Ele trebuie sa aiba proteine, hidrati de carbon, acizi grasi si oxigen pentru a-si putea indeplini functiile de refacere a trupului, de producere a caldurii precum si de sustinere a activitatii mintii si corpului. Atunci cand va simtiti obositi sau vlaguiti, motivul principal este faptul ca celulele nu pot capata toata hrana de care au nevoie.