INSCRIE-TE IN CLUB !!!

INSCRIE-TE  IN  CLUB !!!

***************************************

***************************************

19 ianuarie 2010

Qi Gong (Khi Cong) - arta martiala interna

Click to get cool Animations for your MySpace profile

Un cunoscut medic francez spu­nea în seco­lul XVIII: „Exerciţi­ile fizice pot lua locul medici­nii, dar toată medicina din lume nu poate lua locul exerciţi­i­lor fizice.”
QiGong-ul (pronuntat ci cung) chinezesc sau (khi cong la vietnamezi) pentru mentinerea sanatatii este o ramura a medicinii traditionale chineze (MTC) si o parte a mostenirii culturale si stiintifice a poporului chinez. In general, QiGong-ul poate fi descris ca o serie de exercitii care regleaza functiile organismului si sustin “energia vitala” a corpului. Astfel, se pot preveni bolile, intretine sanatatea, intarzia imbatranirea si prelungi viata. El este in stransa legatura cu acupunctura, cu exercitiile Daoyin, cu gerontologia, cu sporturile, cu gimnastica medicala si cea de refacere, cu artele martiale, cu igiena mentala, etc. De aceea Qigong-ul este o stiinta atotcuprinzatoare cu un rol important in studiul practic si teoretic.
Prin Qigong se exerseaza Qi-ul din corpul omenesc. Acest Qi nu este aerul pe care il respiram ci energia vitala a corpului. Practicand Qigong se exerseaza aceasta energie vitala. In trecut energia vitala era considerata forta care punea in miscare activitatile vitale din corp sau sursa de energie a vietii.
Ca ramura a stiintelor medicale, Qigong-ul nu consta doar in tehnici variate si unice ci are si baze teoretice profunde. Tehnicile de exersare sunt variate pentru a putea fi folosite de catre persoane cu diferite constitutii corporale, varste si boli, mai ales ca tehnicile adecvate persoanelor de varsta mijlocie si de varsta a treia sunt considerate o buna practica in lupta impotriva bolilor si a prelungirii vietii. Se poate invata Qigong mai mult sau mai putin, se poate practica superficial sau profund. Este simplu dar eficient, usor de invatat si practicat, in orice pozitie (in picioare, stand in capul oaselor, intins pe pat sau mergand). Boala poate fi vindecata la pacientii bolnavi iar sanatatea imbunatatita la cei sanatosi. Qigong-ul nu este doar o terapie medicala si un exercitiu fizic dar si un fel de stiinta si arta in domeniu medical.
Ca terapie pentru mentinera sanatatii, Qigong-ul are o istorie de mii de ani. Documentele arata ca exercitiile pentru a ajuta qi-ul sa circule in mod liber si sa hraneasca organele interne dateaza din timpul dinastiei Shang (sec.16-11 i.Hr.). In cartea “Canonul de Medicina Interna al Imparatului Galben” (Huang Di Nei Jing) , veche de mai bine de 2000 de ani se precizeaza: ”[…] cei care inteleg cum functioneaza lumea si principiile Yin-Yang pot respira energia vitala, isi pot mentine activitatea mentala calma si muschii in armonie”.
In timpul Statelor Combatante (770-220 i.Hr.), tehnica respiratiei pentru sanatate a fost pentru prima data propusa in lucrarea ”Lanzi” si dezvoltata in “Zhuangzi”. La acea vreme, cunostintele despre Qigong au fost incrustate pe o placa de jad. Aceasta relicva culturala, veche de mai bine de 2000 de ani se pastreaza si in prezent. Pe ea se afla 45 de caractere chinezesti care explica mecanismul Qigong-ului. O pictura pe o bucata de matase apartinand dinastiei Han de Vest si dezgropata in 1972, este o adevarata reprezentare in culori a exercitiilor Qigong. Pe ea se pot vedea 10 persoane care imita miscarile animalelor. Aceasta este prin urmare cea mai veche dovada a unui exercitiu inspirat din miscarile animalelor. “Canonul de Medicina Interna al Imparatului Galben” este lucrarea considerata drept fundamentul Qigong-ului chinezesc pentru mentinerea sanatatii deoarece aici se discuta originea, aplicatiile, clasificarea si teoriile acestuia.
Cunoscutul medic antic Hua Tuo se pricepea nu doar la chirurgie, plante medicinale si acupunctura dar si la tehnica miscarii pentru mentinerea sanatatii. Mergand pe urmele inaintasilor lui, el a dezvoltat “Miscarile celor 5 Animale”, care imitau miscarile tigrului, caprioarei, ursului, maimutei si pasarii, pentru a vindeca boli, pentru a intari picioarele si pentru a incetini procesul de imbatranire. Aceste “miscari” au fost larg popularizate si au fost indragite de foarte multi oameni. De atunci Qigong-ul s-a dezvoltat neincetat.
Incepand cu anii ’50 Qigong-ul a inceput sa fie practicat la scara larga, sa fie cercetat si popularizat si a obtinut rezultate remarcabile. Au fost infiintate Asociatii de Cercetare in multe provincii si orase, sectii Qigong in spitale, departamente de cercetare a acestui fenomen in multe institutii de cercetare si sanatorii Qigong. In multe din colegiile medicale chineze a inceput predarea cursurilor de Qigong.
Entuziasmul practicarii Qigong-ului a cuprins birourile, scolile, fabricile si minele. Se practica Qigong in parcuri si gradini. In Beijing exista zeci de locuri in parcuri unde se practica Qigong. Acest lucru arata ca oamenilor le place sa practice Qigong pentru ca simt beneficiile lui, atat din punct de vedere fizic cat si mental. Astazi, mai mult de 70 de milioane de chinezi practica Qigong in fiecare zi.
Multe persoane care au in jurul varstei de 100 de ani si care au practicat Qigong mult timp, detin inca o sanatate excelenta, o tensiune arteriala constanta, vedere si auz bune, dorm profund, sunt vivace, au o voce puternica si un mers sigur. Deasemenea se imbolnavesc rareori.
In ultimii 30 de ani cercetarile intreprinse de specialistii chinezi asupra efectelor Qigong-ului au aratat ca practicarea lui poate mari rezervele de energie ale organismului, poate reduce consumul de energie si imbunatati metabolismul diferitelor sisteme ale organismului.
In Romania, Qigong-ul benefic sanatatii si intelepciunii, a fost promovat din 1996 de catre maestrul Lin Kai Ting atat prin cursuri de initiere cat si prin tratamente si a cunoscut o deosebita dezvoltare, punand astfel la dispozitia celor interesati de o sanatate proprie cel putin buna, o metoda ce a fost testata cu succese deosebite in ultimii aproximativ …5 000 de ani.
Qigong-ul este doar o parte din alchimia internă taoistă. Arta se bazează pe credinţa tradiţională chineză potrivit căreia fiecare are propriul câmp de energie vitală, generat şi menţinut de respiraţia corpului, cunoscut ca "Qi". Qi înseamnă respiraţie sau gaz în dialectul chinezei mandarine şi, prin extensie, energia produsă din respiraţia care ne ţine în viaţă. Gong înseamnă muncă, tehnică, măiestrie. Prin urmare, Qigong este "tehnica respiraţiei" sau arta de a-ţi folosi respiraţia pentru a obţine şi menţine o bună stare de sănătate. Este folosită şi în artele marţiale, pentru a mări mobilizarea energiei corpului, în coordonare cu procesul fizic al respiraţiei. La ora actuală, în lume există peste 300 de şcoli şi stilluri diferite de Qigong.
In artele martiale vietnameze Vovinam Viet Vo Dao, practica de gimnastica energetica, (exercitiile traditionale de Khi Cong), incepe inca de la primele cursuri, practicantul invatand sa respire corect, sa-si regleze astfel sistemul respirator, ritmul cardiac si sa-si educe trupul spre relaxare. Exercitiile Nhu Khi Cong Quyen Mot, Nhu Khi Cong Quyen Hai, etc... executate corect si intr-un mediu cat mai propice si mai curat (in aer liber, la munte, pe tarmul marii la rasarit, etc...) ne elibereaza de energii negative, de stress, ne imbunatatesc mobilitatea articulara, starea generala de sanatate si ne prelungesc tineretea si intreaga viata. Practica artelor marţiale interne oferă beneficii enorme pen­tru siste­mul nervos, glande, organe interne, schelet, meridiane şi pen­tru arti­cu­laţii în timp ce întăreşte, echilibrează şi tonifică întreaga fiinţă. Une­ori exerciţi­ile sunt mai benefice pen­tru vindecare decât inges­tia de medica­mente. Exerciţi­ile regu­late sunt cea mai bună metodă de întărire a con­stituţiei fizice, de îmbu­nătăţire a funcţi­i­lor corpu­lui, de sti­mu­lare a metabo­lis­mu­lui, de asi­gu­rare a unei vieţi lungi şi sănătoase şi de preve­nire activă a slăbirii minţii şi spiritu­lui. Asadar, dacă dorim să ne bucurăm de o sănătate excelentă pînă la vâr­ste îna­intate, să ne menţi­nem corpul şi mintea tonice, se impune păstrarea unui program regu­lat de antre­na­ment fizic.

15 ianuarie 2010

“K1… la antrenamente in sala?!”


Sunt nevoit sa public acum aceasta postare din cauza faptului ca in ultimul timp, desi in clubul nostru se desfasoara antrenamente de Vovinam Viet Vo Dao, sunt intrebat tot mai des de “cursuri de K1…”, de tineri care vor sa se inscrie intr-un club, sa practice arte martiale. (nici ei nu stiu prea bine ce sa intrebe si fac legatura cu K1 > oricum, ceva cu K1), o confuzie totala….
Asadar, tin sa precizez ca Circuitul de lupta K1 este cel mai puternic si mai mediatizat de pe planeta, fiind format din luptatori profesionisti, practicanti de diverse stiluri de arte martiale full-contact, cu totii mari campioni mondiali si continentali, iar stilurile practicate de acestia sunt mai ales Karate (in special stilul Kyokushinkai, Seidokaikan), Kickboxing, Kung Fu, Tae Kwon Do, Muay Thai, Savate, etc… Regulamentul de lupta pune mare accent pe loviturile de picior (joase, medii, inalte, adica kicks), iar knockdown-ul si knockout-ul pun punct destul de des meciurilor. Observati prezenţa literei K, evidentiata, deci de aici si titulatura faimosului circuit international de lupta.
Cursurile de arte martiale nu au nici o legatura cu numele K1….decat daca in urma multor ani de practica a unui stil de arte martiale de contact (poate chiar Vovinam Viet Vo Dao), perseverenta, talentul, duritatea, spiritul si marile performante internationale pe care poate le-ati atins intre timp va promoveaza si va fac eligibil de a participa si a lupta in acest celebru circuit, alaturi de unii dintre cei mai puternici luptatori din lume. Daca veti ajunge acolo, bineinteles ca va veti promova stilul de arte martiale practicat de-a lungul anilor iar numele dvs. va ajunge alaturi de cel al marilor campioni ca Peter Aerts, Andy Hug, Ernesto Hoost, Francisco Filho, Remy Bonjasky, Semy Schield, Badr Hari, Glaube Feitosa, Jerome Lebanner si multi altii.
Va doresc tuturor multe succese in practica oricarui stil de arte martiale si de ce nu, drum deschis spre Circuitul K1!